Ugrás a fő tartalomra

Teljes erőfeszítéssel, LeBron James közeledik a pontrekordhoz

A hosszabbításban elért tripla-duplával hangsúlyozta, hogy James, aki közel áll ahhoz, hogy megelőzze Kareem Abdul-Jabbar karrierjének pontrekordját, még közel sem végzett.


Nagyon hamarosan LeBron James több pontot fog dobni az NBA-ben, mint bármelyik játékos valaha.


Kedd este tovább közelítette a rekordot 28 pontos csapatcsúccsal, amikor a Los Angeles Lakers hosszabbításban 129-123-ra legyőzte a Knickst.


Jamesnek három év után ez volt az első fellépése a Madison Square Gardenben, miután a Lakers tavalyi látogatását eltiltás miatt, az előző szezonban pedig sérülés miatt kihagyta.


James 38 299 pontot szerzett az alapszakaszban, így 89 pontra van attól, hogy megdöntse Kareem Abdul-Jabbar rekordját. Karl Malone, Kobe Bryant és Michael Jordan egészíti ki az első ötöt. James mögött az aktív játékosok közül Kevin Durant a 14. helyen áll, több mint 11 000 ponttal lemaradva.


James ebben a szezonban 30,2 pontot átlagol meccsenként. Amennyiben csütörtökön Indianában és szombaton New Orleansban is 30 pontot szerez, akkor február 7-én, az Oklahoma City elleni hazai mérkőzésen 29 pontra lenne szüksége ahhoz, hogy megdöntse a rekordot. Ha ez nem sikerülne, akkor a következő meccsén, február 9-én, a Milwaukee elleni hazai találkozón nagy valószínűséggel megdőlne a rekord.


Persze egy olyan nagyszerű játékos, mint James, ritkán csak pontszerző, és ezt kedd este is megmutatta, amikor tripla-duplát ért el, 10 lepattanóval és 11 assziszttal.


Kevésbé volt észrevehető, de kedd este James a karrier asszisztlistán is a negyedik helyre lépett előre, csak a passzoló crackek John Stockton, Jason Kidd és Chris Paul mögött.


"Ez az, amit szeretek csinálni, bevonni a srácokat, megpróbálom időben és célba juttatni a labdát a srácokkal a pályafutásom során" - mondta James a meccs után.


James a 32. helyen áll a lepattanók, a kilencedik a lopások és a kilencedik a hárompontosok tekintetében is. Hatszor választották be a védőcsapatokba.


És még 38 évesen is nyilvánvaló, hogy még korántsem fejezte be. Hamarosan túlszárnyalja a pontrekordot. De lehet, hogy megdönti azt is?


Őszintén szólva, ez valószínűleg csak rajta múlik. Még mindig értékes játékosa lenne a liga bármelyik csapatának, és még legalább néhány évig az lehet. Lehet, hogy úgy dönt, hogy játékának csúcsán vagy annak közelében szögre akasztja a tornacipőt. De ha úgy dönt, hogy a pályafutása végén is marad a legjobbjai alatt, ahogyan azt például Jordan tette a Washingtonban, akkor a pontrekordot messze a látótávolságon kívülre helyezheti.


Abdul-Jabbar 41 éves koráig játszott teljes munkaidőben. Az utolsó négy évében 23, 18, 15 és 10 pont volt az átlaga meccsenként. Ha James 30-as átlagához hasonlóan visszaesne, akkor a következő három évben 25, 22 és 17 pontot átlagolna.


Az elmúlt három szezonban néhány sérülés miatt James csapata mérkőzéseinek nagyjából 70 százalékán szerepelt. Ha ez így marad, akkor átlagosan 57 meccset játszana egy szezonban. Ezekkel a becslésekkel számolva több mint 3500 ponttal növelné a már így is tekintélyes pontmennyiségét, és végül talán 42 000 pontnál járna. "Még legalább néhány évig ebben a ligában fogok játszani" - mondta kedden.


És ezek a becslések meglehetősen konzervatívak. Lehet, hogy a pontszámai nem fognak olyan gyorsan csökkenni, mint Abdul-Jabbaré. Lehet, hogy képes lesz 57 meccsnél többet játszani egy szezonban. És lehet, hogy még több mint három évet akar játszani. James olyan eredményt érhet el, amit csak emberfeletti módon lehet felülmúlni.


Az biztos, hogy kedd este nem sok engedményt tett a korának, akár egy hármast dobott be, akár a sávot vezette, akár a hosszabbításban 20 másodperccel a vége előtt dobta be a győzelmet megpecsételő labdát. Csapata 43 percet játszott, és ebben a szezonban a kilencedik helyen áll a ligában a meccsenkénti játékpercek számát tekintve, ami aligha utal arra, hogy a játékos hamarosan lassulni fog.


James lesz az első, aki azt mondja, hogy a meccsek megnyerése többet számít, mint az egyéni statisztikák. Bár négy bajnoki címet nyert, legutóbb 2020-ban, ebben a szezonban a Lakers a rájátszáson kívül van. Bár dicsérni fogják, ha megdönti a rekordot, elsődlegesen arra koncentrál, hogy megfordítsa a csapatát.


Arra a kérdésre, hogy mennyit gondol a meccsek alatt a pontrekordra, azt válaszolta: "Egyáltalán nem. Nem úgy jutottam idáig a pályafutásomban, hogy a rekordokra vagy arra gondoltam, hogy hány pontom van".


Hozzátette: "Talán amikor szuper-duper közel kerülök, akkor talán ez lesz a fejemben hátul vagy elöl. De soha nem helyezek magamra ilyen típusú nyomást. Csak megyek és játszom."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyi időbe telik, mire újra fitt leszek?

Néha mindannyian eltévedünk a testmozgástól. Íme, hogyan pattan vissza a tested. A szív- és érrendszeri fittség és az izomerő tekintetében igaz a mondás: Használd, vagy elveszíted. Míg a rendszeres testmozgás javíthatja a szív egészségét, növelheti az erőt és a mobilitást, a hetek vagy hónapok kihagyása számos előnyét visszafordíthatja. Ez nem jelenti azt, hogy a pihenőnapok nem fontosak. Általánosságban elmondható, hogy a rövid szünetek segíthetnek a fizikai és szellemi feltöltődésben, de amikor csak lehetséges, kerülje a túl hosszú pihenőidőt, hogy a visszatérés ne legyen túlságosan ijesztő vagy nyomorúságos. "A szervezeted alkalmazkodik az általad adott ingerekhez" - mondta Dr. Kevin Stone ortopéd sebész, a "Play Forever: How to Recover From Injury and Thrive" című könyv szerzője. "Az izmaid hozzászoknak a stresszhez és a tesztoszteronhoz, az adrenalinhoz és az endorfinokhoz - mindazokhoz a csodálatos dolgokhoz, amelyek a testmozgástól keringenek. Amikor ezt